Субота, 04.05.2024, 01:29
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Грудень » 18 » Євро-2012 без ексцесів – польський досвід
21:24
Євро-2012 без ексцесів – польський досвід
Успішне проведення Євро-2012 у Польщі та Україні залежить не лише від наявності стадіонів, готелів, відремонтованих доріг – не менш важливою складовою є безпека безпосередньо вболівальників. Про це йшлося під час зустрічі у Ряшеві (Польща) за участі українських та польських журналістів, викладачів ВНЗ у межах проекту "Партнерство задля демократії”.

Поляки нині визнають, що поки не знають усіх ризиків під час проведення футбольних матчів. Робоча група, яка працює в комітеті з проведення Євро-2012, визначила понад тисячу небезпек. Відтак польські правоохоронці процюють над тим, щоб матчі відбулися без порушень закону та без шкоди для вболівальників.
Співпраця з уболівальниками

Загалом до Євро-2012 у Польщі готують сім тисяч волонтерів та 162 тисячі поліцейських. Наші сусіди кажуть, що надзвичайно важливою є співпраця із уболівальниками. Зокрема, їх навчатимуть і виховуватимуть, щоб вони не сприймали поліцію, як супротивників, і не наробили лиха.

Передусім вражає ретельність, з якою поляки готуються до чемпіонату. Так, тамтешні стражі порядку вивчають не лише англійську, але й навіть мову жестів, щоб допомагати глухонімим уболівальникам!

"Хочу звернутися до ЗМІ і до наших політиків, бо дуже часто саме вони накручують спіралі ненависті. Часто бачимо, що у західних ЗМІ зображають наших уболівальників, як страшних бандитів. Наші вболівальники такі самі, як у Німеччині чи Італії”, – зазначив Адам Рапацький, заступник міністра внутрішніх справ і адміністрації Польщі, додавши, що й серед них є хулігани. Але нині їх значно менше, порівняно з минулим.
Акцент на спотерів

Окремим напрямком забезпечення правопорядку під час Євро-2012 для польської поліції є підготовка так званих "спотерів”, які під час матчів першості дбатимуть про безпеку вболівальників. Зокрема, вони налагоджуватимуть контакти із футбольними клубами, вболівальниками та особами, які організовуватимуть безпеку єврочемпіонату в Польщі.

Власне, спотери – це перевдягнуті у цивільне поліцейські, які працюватимуть у середовищі вболівальників і будуть своїми серед чужих. Нагадаємо, згідно з вимогами УЄФА, на стадіонах заборонене перебування поліцейських – безпеку там гарантуватиме служба безпеки самих стадіонів.
Запобігти терактам

На засіданні також йшлося про можливі теракти на спортивних аренах. Наприклад, польська сторона висловила занепокоєння, що є загроза екстремістів із Кавказу під час Євро-2012. Це можливе передусім із кількох причин.

По-перше, у Варшаві гратиме збірна Росії з футболу, по-друге, відомо в якому стані кордон між Україною та Росією. І якщо з футбольними фанатами правоохоронці певні, що дадуть собі раду, то як бути з екстремістами-одинаками, – важко сказати. Відтак польські правоохоронці справедливо остерігаються таких терактів, бо визначити точно, де можуть вдарити терористи невідомо, оскільки вони добре між собою комунікують.
Черги на кордоні

За словами Адама Рапацького, польські й українські колеги тісно співпрацюють у питаннях безпеки на час Євро-2012. Попри те, невирішених питань залишається дуже багато. Зокрема, Адам Рапацький каже, що не уявляє собі, що робити з довжелезними чергами на кордоні.

До слова: консульства Польщі у Львові та Луцьку видали 60 тисяч карт малого прикордонного руху. І люди з цими картами перетнули кордон… понад три мільйони разів у рік (!), щоб перенести кілька пачок цигарок та горілку на польський бік і там продати дорожче. Цей заробіток фактично щодня блокує пункти пропуску на кордоні, не кажучи вже про податки, які не сплачуються до польського бюджету.

Під час обговорення поляки також торкнулися теми митного переходу Будомєж – Грушів. Як відомо, з польського боку вже прокладена дорога, зведені усі потрібні приміщення, і контроль мав вестися спільно українськими і польськими прикордонниками та митниками.

Натомість із українського боку немає нічого – польська дорога веде просто в лісові хащі. Тепер поляки запитують, навіщо вони вклали 200 мільйонів злотих у перехід, який не діє? Перехід мав діяти саме до Євро-2012. До речі, відомий польський журналіст з радіо "Жешув” Марек Цинкар зазначив, що двічі запитував в українському Міністерстві закордонних справ, коли Україна добудує цей перехід, але відповіді так і не отримав.

І поляки, й українці готуються до значного збільшення пасажиропотоку на кордонах. Так, в аеропортах України збільшення пасажиропотоку очікують на 50%, на залізниці й автомобільному транспорті – на 15%. Щоб встигнути опрацювати всіх іноземних туристів і не створювати черги, у терміналах аеропортів міст-господарів Євро-2012 встановлюють сучасні термінали для швидкого зчитування інформації з електронних карток, адже у багатьох країнах Європи та світу закордонний паспорт виконаний у вигляді пластикової картки з електронним чипом.

Громадяни України теж мали отримати такі паспорти, але президент ветував відповідний закон. Сьогодні уряд розробляє новий законопроект про біометричні паспорти, але коли він буде прийнятий – невідомо. Нагадаємо, що наявність біометричних паспортів є однією з умов вступу України до ЄС.


www.lvivpost.net

Категорія: Спорт | Переглядів: 1270 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page