Неділя, 05.05.2024, 22:41
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Квітень » 3 » Нащадки власників землі на Волині домагаються компенсації
17:17
Нащадки власників землі на Волині домагаються компенсації
З вимогою виплати компенсації за вилучену після Другої світової війни землю в Європейський суд з прав людини хочуть звернутися активісти чеської громадської організації Товариство власників землі на Волині. 

Чехи, що жили в цей час на території, яка згодом була приєднана до СРСР, покинули Волинь у 1947 році. А проживали вони тут з 1868 року, коли приїхали на Волинь на запрошення російського імператора Олександра II. Умови переселення були дуже вигідні, що включають і право придбання землі у власність.

За інформацією радіо «Свобода», що з'явилися на Волині чеські поселення розвивалися дуже швидко й успішно, і навіть Перша світова війна їм не завадила. Але потім межа розділила чеські поселення: західна частина Волині відійшла Польщі, а східна - Радянської України. У тих, хто опинився на радянській території, землі націоналізували.

А заможних господарів віднесли до куркулів, майно конфіскували і багатьох заслали ...

Втрачене майно було частково компенсувалося за договором 1946 між Чехословаччиною та СРСР: чехам виплатили гроші за будинки або сільгоспбудівлі, а за землю, яку вони колись купували, ніяких компенсацій не було. 

Члени Товариства власників землі на Волині зверталися до президента України, але відповіді не отримали. А у відповіді Міністерства закордонних справ Чехії було сказано про відсутність законних підстав для компенсації, яку зараз хочуть отримати більше 700 чеських сімей ...

Як доказ права власності на волинську землю Товариство називає збереглися кадастрові карти польської частини Волині, в яких до цих пір записані власники станом на 1939 рік. У цих картах написано, скільки у кожного з них було гектарів землі, скільки лісів і лугів.

Поляки, які також втратили своїх земель в результаті переселення, свого часу домоглися того, що в якості компенсації уряд Польщі виплатило нащадкам переселенців 20% вартості конфіскованої землі.


переклад матеріалів з http://news.mail.ru


Категорія: Суспільство | Переглядів: 917 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page