Неділя, 12.05.2024, 08:34
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Квітень » 3 » Одне з чудес православного християнства сталося в Єрусалимі
17:44
Одне з чудес православного християнства сталося в Єрусалимі

Для християн усього світу сьогодні останній день Великого Посту. Православні, римо- та грекокатолики готуються до свята Воскресіння Господнього. Християни вірять, що після смерті Христос зійшов до пекла і сповістив про перемогу над смертю та визволення душ. 

Богослужіння цього дня починаються з самого ранку і тривають аж до пасхальної літургії. А в Єрусалимі у Храмі Гроба Господнього очікують сходження Благодатного Вогню.

Благодатний вогонь, який вважається одним з чудес православного християнства, зійшов в суботу в храмі Гроба Господня в Єрусалимі.

Вогонь зайнявся після молитви патріарха Єрусалимського Феофіла і десятків тисяч паломників, що заповнили в передпасхальний день храм, площу перед ним і прилеглі вулиці.

Святий вогонь з'явився в Кувуклії - каплиці усередині храму, над кам'яним ложем, на якому, як вірять християни, покоїлося зняте до хреста тіло Ісуса Хріста.

Патріарх знаходився в Кувуклії без яких-небудь засобів для штучного отримання вогню. Коли диво відбулося, він почав роздавати частинки полум'я паломникам.

Ті запалюють свічки, ділячись вогнем з сусідами. За лічені секунди полум'я розповсюджується по всьому храму, випліскується на площу перед ним, розтікається по сусідніх вулицях.

Віруючі буквально умиваються вогнем, який, як вони затверджують, в перші хвилини не обпалює.

Церемонія - «літанія» - починається рано вранці з огляду і опечатання Кувуклії. У храмі проходять урочисті процесії вірменського, коптського і сірійського духівництва. Їх супроводжують «кавваси» - стражники в турецькій формі.

Прокладаючи шлях крізь натовп, кавваси голосно стукають палицями об кам'яні плити. Паломники скандують «аксиос» (по-грецьки - «гідний») і моляться на різних мовах про дарування священного полум'я. Особливо емоційні представники православної арабської молоді. Сидячи на плечах один одного, вони влаштовують колотнечі і викрикують: «Немає віри окрім віри православної, Христос - дійсний Бог».

Опівдні від греко-православной патріархії до Гробу Господню починається головний хресний хід на чолі з єрусалимським патріархом. Хід завершується біля входу в Кувуклію. Всередину вносять велику лампаду, в якій повинні зайнятися вогонь, і 33 свічки, - по числу років земного життя Ісуса.

Патріарх входить в Кувуклію в одному полотняному подряснику, демонструючи, що при нім немає сірників або інших засобів отримання вогню. Вхід за ним знов опечатують, і починається напружене очікування дива.

Вважається, що, якщо молитва залишиться без відповіді, це стане зловісною ознакою для всього людства, а сам храм буде зруйнований.

Очікування триває від декількох хвилин до декількох годин. Перед сходженням вогню храм періодично осявають сполохи світла, схожі на спалахи фотоапарата. Іноді, по розповідях очевидців, самі собою спалахують лампади і свічки в руках тих, що моляться.

Благодатний вогонь патріарх передає назовні через круглі віконця Кувуклії. Паломники, що стоять в перших рядах, запалюють від нього свої свічки і тут же діляться полум'ям з сусідами.

 Делегація на чолі з головою громадської організації «За Помісну Україну!» народним депутатом Петром Ющенком відбула у Єрусалим для того, щоб у Велику суботу взяти участь у богослужінні в храмі Воскресіння Христового та прийняти благодатний вогонь, який з Гробу Господнього щороку в цей день виносить православний Єрусалимський патріарх.

Очікується, що приблизно о 21 годині в суботу делегація з благодатним вогнем прибуде до Володимирського патріаршого кафедрального собору Києва.

Як повідомляють засоби масової інформації, у Єрусалим також відбула делегація УПЦ (МП), яка привезе благодатний вогонь до Києво-Печерської Лаври.

Зустріч Благодатного вогню в столиці відбудеться о 19.00 на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври, де делегацію УПЦ зустріне Митрополит ВОЛОДИМИР.

Як повідомляв УНІАН, разом з Благодатним вогнем цього року до Києва прибуде і шанована у всьому світі святиня - Віфлеємська ікона Божої Матері ("Богородиця усміхнена") з печерного храму Різдва Христового у Віфлеємі – місця, де народився Христос.

Віфлеємська ікона Божої Матері, яка прославилась багатьма чудесами, знаходитиметься в Києві до 18 квітня в дерев'яному храмі на честь Усіх святих на місці будівництва кафедрального собору УПЦ МП. Поклонитися святині зможуть всі бажаючі.

Віфлеємська ікона прославилася багатьма чудесами вже в наш час. За традицією, перед цією іконою, що знаходиться перед входом у печеру, де народився Христос, моляться про дарування дітей, про їхнє благополуччя і про сімейне щастя.

Ікона була пожертвувана в базиліку Різдва Христового Російським імператорським домом. Це єдина з ікон Божої Матері, на яких Пресвята Діва усміхається. Ікона відноситься до типу «Одигітрія» («Дороговказниця») - зображення Богородиці з отроком на руках.

За переказами, євангеліст Лука написав три образи такого типу: Єрусалимський, Царградський і Ефеський. Найбільш знаменитий Єрусалимський образ. У 463 році його було перенесено до Константинополя. Вважається, що саме завдяки заступництву Єрусалимської ікони візантійські війська відбили напад скіфів. У 988 році ікону подарували в Корсунь святому рівноапостольному князю Володимиру. Незабаром образ Богородиці Одигітрії став одним з найпоширеніших на Русі.

На Віфлєемській іконі Пречиста Діва зображена з Немовлям Христом. У лівій руці Немовляти символ царственої влади, правою Він благословляє тих, хто молиться перед образом Його Пречистої Матері. Божа Матір вказує на Спасителя, будучи Дороговказницею, що веде до Христа, від гріха - до спасіння.

Цього року християни всього світу – православні, католики, протестанти – відзначають Великдень в один день – 4 квітня.





Категорія: Суспільство | Переглядів: 1125 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page