Понеділок, 29.04.2024, 05:31
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Серпень » 30 » Поляки перебільшують кількість своїх жертв на Волині?
22:51
Поляки перебільшують кількість своїх жертв на Волині?
Депутати Львівської міськради від ВО «Свобода» припускають, що поляки перебільшують кількість загиблих співвітчизників, які начебто загинули від рук українців у 1943 році і чиї рештки віднайдені під час розкопок біля села Рівне Любомльського району на Волині.

Про це 29 серпня йшлося на прес-конференції депутатів Львівської міськради від ВО «Свобода».

На думку депутата Львівської міськради, лікаря-хірурга Тараса Семущака, заява про віднайдені залишки 300 осіб перебільшена.

«Польська сторона вказує цифру 300 осіб, які були розкопані у двох місцях поховання. Нам пробують пояснити, що ця стегнова кістка від одної людини, цей кусок тазу від другої, а цей кусок черепа від третьої людини. Фактично вони розбивають фрагменти одного кістяка. Тобто є 6 мішків, у яких за їх твердженнями є залишки кістяків 300 людей», – сказав Семущак.

Сумніви щодо віднайдення рештків 300 людей висловив і депутат, лікар-стоматолог Андрій Рікота.

«З українського боку на місці розкопок не було жодного антрополога, тому під великим сумнівом є об’єктивність оцінки віднайдених останків. У фрагментах черепних коробок майже відсутні зуби, що спонукає нас робити висновок про значно перебільшену кількість віднайдених останків. Адже відомо, що зубна емаль захищає їх від руйнування. Судячи з фото, які надала польська сторона, та кількість зубів, яка є, не відповідає заявленій кількості віднайдених останків», – пояснив депутат.

Депутат Богдан Галайко наголосив, що через нефаховість львівських археологів та їх байдуже ставлення до роботи, деякі польські ЗМІ вже заявили, що кількість жертв, віднайдених під час розкопок, набагато більша – понад 1 тис. осіб.

«Усе це наштовхує на певні роздуми і думки. Наша позиція у тому, що має бути об’єктивний підхід до вирішення складних сторінок нашої історії. Спільними зусиллями ми маємо встановити, де правда. І лише правда може сприяти порозумінню, примиренню. Натомість породження неправдивої інформації чи її фальсифікація – породжує напругу, конфлікти на рівні міжнаціональних відносин», – сказав Галайко.

Крім того, депутати Львівської міськради від ВО «Свобода» обурені роботою і нефаховістю працівників Львівського міського комунального підприємства «Археологічно-архітектурна служба» за халатність при дослідженні місць поховань на Волині. 

Як наголосив Галайко, найперше дивно те, що львівське комунальне підприємство отримало дозвіл на проведення робіт на Волині. Ще більше вразило депутатів Львівської міськради при виїзді на розкопки те, що насправді працівників львівського комунального підприємства на місці не було, натомість там справно працювали польські археологи, що заборонено законодавством України.

«Нам продемонстрували 6 мішків знахідок. Останки людей були фактично в руках третьої сторони, яка жодного юридичного стосунку до цього не має», – сказав депутат.

«Ми надзвичайно обурені роботою і нефаховим підходом працівників львівського комунального підприємства. Ми будемо вимагати у правоохоронних органів, щоб вони з’ясували правомірність їх дій», – наголосив Галайко.

За його словами, дозвіл на проведення ексгумації датується 25 серпня. Натомість, як з’ясували депутати, ексгумацію там почали проводити польські археологи з початку серпня.

За словами депутата, аби уникнути міжнаціональних конфліктів, дуже важливо встановити правдиву ситуацію.

«Нам надзвичайно важливо встановити об’єктивну кількість загиблих, за яких обставин вони загинули і час, коли ці події відбувалися. З українського боку на місці розкопок не було жодного судмедексперта. Ми будемо вимагати, щоб була ще раз створена певна комісія з представників міської ради, проведене повторне дослідження із залученням експертів-паталогоанатомів і перевірка, як проводилися ці роботи», – сказав Галайко.


за матеріалами http://zik.ua

Категорія: Точка зору | Переглядів: 810 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ana  
0
The accident of finding this post has brntegeihd my day

My Great Web page