П`ятниця, 10.05.2024, 14:21
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Березень » 13 » У Польщі влада міста Ольштин встановила меморіальну дошку Тарасу Шевченку
18:27
У Польщі влада міста Ольштин встановила меморіальну дошку Тарасу Шевченку

Ще як були ми козаками,
А унії не чуть було,
Отам-то весело жилось!
Братались з вольними ляхами...

..І серце чистеє подай!
І знову іменем Христовим
Возобновим наш тихий рай.

Українці, що проживають у Польщі, а також члени дипломатичного представництва Україні 10 березня вшанували пам'ять Т. Шевченка. Святкові заходи були проведені у Варшаві. 

У заходах на честь річниці з дня народження великого поета взяв участь також посол України в Польщі. Він зазначив: "Наша свобода і можливість самим будувати державу – це пермога ідеї, закладеної ще в "Заповіті" Шевченко, і вона залишається вказівною зіркою для нашого народу".

Доповідь на честь свята також представив і завкафедрою Варшавського університету В. Назарук. Його доповідь була присвячена творчості великого Кобзаря. Крім того, на честь свята вирішили прочитати вірші українською і польською мовами студенти театру живого слова "Синій корабель".

В свою чергу, влада Ольштина Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польщі 13 березня встановила меморіальну дошку українському поету. 

Меморіальну дошку урочисто відкрили за ініціативи місцевої української громади (в місті і околицях живе близько 4 тис. українців, чиї предки були депортовані під час операції "Вісла") при фінансуванні міськради Луцька - обласного центра Волинської області.

Дошка встановлена на вул. Тараса Шевченка, вона виготовлена з чорного мармуру, на якому з бронзи зображений барельєф Шевченка, поруч з барельєфом на українській і польській мовах розміщені фрагменти вірша Шевченка "Полякам". 

Луцьк і Ольштин з 1997 року є містами-побратимами. З української сторони участь у відкритті меморіальної дошки взяла делегація Луцька на чолі із заступником мера Луцька Святославом Кравчуком.




Категорія: Подія | Переглядів: 821 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page