Субота, 27.04.2024, 17:20
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Вересень » 20 » В Польщі вже видано 26 ліцензій на розвідку сланцевого газу
15:01
В Польщі вже видано 26 ліцензій на розвідку сланцевого газу

Видобуток сланцевого газу на сьогодні є однією з найактуальніших проблем, що обговорюється в сусідній країні – Польщі. В разі реалізації цього проекту РП стане повністю незалежною енергетичною державою. Крім того,  з постійного імпортера Варшава стане ключовим експортером вуглеводневої сировини в Європі.

Дані перспективи створили в країні передумови «газової» лихоманки і Люблінське воєводство найближчим часом перетвориться на « Аляску» у видобувачів цього природного багатства. За словами доповідачів, на конференції  присвяченій темі "Сланцевий газ у Польщі та Люблінському воєводстві", вже видано 26 ліцензій на розвідку покладів енергоресурсу  в даному регіоні і компанія Exxon Mobil здійснила першу розвідувальну свердловину 3,7 кілометрів в глибину в районі Красноству.  

Активність нашої сусідки зумовлена тим, що в разі видобутку газу Польща стане третьою країною після США та Канади, по постачанню цього ресурсу. Ці держави  витрачають значні кошти на  пошуки  сланцевого «золота». За польськими оцінками, в Сполучених Штатах на інвестиції в сланцевий газ витрачається близько 250 млрд. злотих на рік.  Вартість однієї свердловини сягає 40-50 млн. злотих.  При цьому, продовження видобутку сланцевого газу означає, що існує потреба у ньому на ринку США.  Це показує, наскільки велике економічне значення має реалізація цього проекту для Польщі.

Разом з тим, за словами геолога, професора  М. Герасимюка (РП), підготовка Люблінського воєводства до видобутку сланцевого газу представляє собою складний процес.  Необхідно створити дорожню  інфраструктуру і мережі газопроводів тощо. Вирішення проблеми також потребує води, необхідної для процесу гідророзриву, а в регіоні й так не вистачає води для сільського господарства.

Професор також вказав, що області з високим вмістом природного газу потенційно збігаються з природоохоронними  територіями - Міжнародний біосферний заповідник "Polesie" і заповідником  "Roztocze", тому  доведеться ретельно дотримуватись всіх екологічних обмежень.

 В свою чергу маршал Люблінського воєводства , Кшиштоф Гетьман звернувся до місцевих органів влади, щодо необхідності  вести роз'яснювальну роботу серед мешканців регіону  про сланцевий газ. Це необхідно з приводу можливих протестів населення, що проживають в місцях де будуватимуться  біогазових установки.  По технології  видобутку сланцевого газу під землею суміш води з піском і хімічними речовинами викликають тріщини в скелях, що і штовхає в гору газ. Залишки цих речовин в ґрунтах і зумовили керівництво окремих провідних країн Європи відмовитись від видобутку цього газу на власних територіях.

P.S. І на завершення. Люблінське воєводство знаходиться поблизу Волинської області. Висновки робіть самі.


Категорія: Економіка | Переглядів: 879 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page