Неділя, 05.05.2024, 22:52
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Вересень » 8 » Види шахрайства на ринку праці
15:17
Види шахрайства на ринку праці
Основні схеми шахрайства на ринку праці були відпрацьовані ще в 90-х роках минулого століття. Зазвичай шарлатани працюють під виглядом «кадрових агентств», фірм, що ведуть набір співробітників «на високооплачувані посади», і контор, що пропонують роботу вдома. Трохи особняком стоять компанії, що продають товари за допомогою мережевого маркетингу. Вони дійсно пропонують роботу, тільки вона дуже сильно відрізняється від тієї, на яку розраховує здобувач. 

Кадровики-обманщики 

Найчастіше довірливі громадяни трапляються на вудку «кадрових агентств», що пропонують за скромну плату працевлаштувати всіх бажаючих. В дійсності, під солідною вивіскою «кадрове агентство» ховаються куди менш солідні компанії з надання інформаційних та консультаційних послуг. 

Щоб зрозуміти, що ховається за витіюватим назвою, подивимося, як працюють ці контори. Претендента, який зателефонував в агентство, запрошують в офіс (він, до речі, може виглядати цілком пристойно) на співбесіду, де під розповіді про численні історії успіху, просять заповнити простеньку анкету і підписати договір на надання послуг. Але спочатку треба внести передоплату - як правило, від сорока до сімдесяти гривень. Після того, як гроші заплачені, і договір підписаний, компанія видає клієнтові цілий список вакансій. Правда, цей список нічим не відрізняється від тих, що можна знайти в газетах безкоштовних оголошень або на численних інтернет-сайтах.

Писати скарги і звертатися в правоохоронні органи марно, адже в договорі чорним по білому було прописано, що компанія зобов'язується надати клієнту консультаційні послуги, або надати базу даних, що вона, власне, і зробила. Іноді, правда, договори містять хитру фразу про те, що фірма повинна допомагати в пошуку работи до тих пір, поки не працевлаштує клієнта. Але це означає лише те, що ви будете регулярно, припустимо раз на місяць, отримувати виписки з газет, до тих пір, поки вам самим це не набридне. 

Щоб не стати жертвою подібних контор, краще заздалегідь поцікавитися, як працюють справжні кадрові агентства. Для початку треба знати, що кадрові агентства беруть гроші не з претендента вакансії, а з його роботодавця - скажімо 10-15% від річного доходу підбираємо фахівця. Чи варто говорити, що відбір претендентів ведеться строго, адже компанії не хочеться задарма втрачати час і ризикувати репутацією. Спочатку менеджер кадрового агентства по телефону з'ясовує загальні відомості про претендента і дає коротку інформацію про цікавить вакансії.

Якщо обидві сторони задоволені переговорами, кандидат запрошується до офісу, заповнює анкету з питаннями про освіту, досвід роботи тощо, після чого відправляється на співбесіду, яка може проходити в кілька етапів. Наприклад, спочатку спільне для кількох кандидатів, потім індивідуальне. Чим відповідальніше посаду і вище зарплата, тим більше перевірок. Деякі роботодавці вимагають в обов'язковому порядку проводити психологічне тестування потенційних співробітників.

Високооплачувана робота в офісі 

Другий поширений вид шахрайства - оголошення із запрошенням на високооплачувану (із зарплатою від 700 доларів.) Роботу в офіс. Будь-хто, хто хоч трохи знайомий з життям столичного «офісного планктону», прекрасно знає, що жодна компанія ніколи не стане шукати «співробітників в офіс» за допомогою оголошень на ліхтарних стовпах. Тому жертвами таких пройдисвітів стають в основному молоді люди, ледве закінчили інститут, а то і зовсім без вищої освіти, які сподіваються, що саме їм випав щасливий квиток. 


Найчастіше такі оголошення обіцяють посаду «помічника керівника». З'ясувати по телефону, чим займається компанія, не вдається, натомість голос на іншому кінці дроту повідомить, що стрімко розширюється компанії катастрофічно не вистачає співробітників, і їй конче потрібні саме ви. Чітких пояснень про сферу діяльності фірми не буде і в офісі, куди здобувача неодмінно запросять, зате майбутні керівники з захопленням розкажуть про перспективи кар'єрного росту і продемонструють графіки підвищення зарплат. Потім «майбутньому працівникові» ще раз повідомлять, що він саме той, кого шукає фірма, але бажаючих так багато, що потрібно поспішати. Так, маленька деталь: щоб приступити до відповідальної високооплачуваної роботи, треба пройти платний курс навчання або, як варіант, заплатити за пропуск, пакет інструкцій або щось в цьому роді. Що таке сто гривень на тлі майбутньої зарплати в 500 доларів? Заплативши гроші, щасливий здобувач нарешті читає підписаний договір, і дізнається, що він щойно купив марну пластикову картку або записався на незрозумілий семінар.

Опт-роздріб 

За схожою схемою, до речі, діють всілякі фірми, які поширюють за допомогою мережевого маркетингу різні диво-зілля. Різниця лише в тому, що наївний здобувач дійсно отримує роботу - йому пропонується оптом купувати якийсь товар і самостійно поширювати його в роздріб. Тільки підсумкова сума доходу в рази відрізняється від обіцяної спочатку. 

Окремим рядком йдуть шахрайства в такій сфері, як робота на дому. Дійсно, є багато видів діяльності, якими можна займатися не виходячи з дому. Це набір текстів на комп'ютері, обзвон по телефону потенційних клієнтів або виготовлення якихось виробів. Бажаючим заробити пропонують привабливі умови і просять про сущої дрібниці - перевести під незрозумілим приводом на рахунок фірми від 30 до 40 гривень. Іноді просять оплатити сировину для виготовлення продукції, яку потім неодмінно викуплять за солідною ціною. Чи варто говорити, що після переказу грошей роботодавець випаровується без сліду.

Щоб розпізнати шахраїв на ринку праці, не треба бути ні психологом, ні юристом. Досить не дозволяти власної жадібності затьмарити здоровий глузд. І пам'ятати просте правило: ніяких передоплат. 

Джерело: rian.ru
Категорія: Суспільство | Переглядів: 1751 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page