Неділя, 28.04.2024, 02:14
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Лютий » 8 » Долар після виборів: прогнози експертів
13:52
Долар після виборів: прогнози експертів
Не дивлячись на виборчу кампанію, в січні не відбулося дестабілізації валютного ринку і загострення дефіциту долара, як це було в попередні виборчі періоди - фізособи купили лише $1,5 млрд. Банкіри говорять, що причиною низького попиту на валюту стала відсутність грошей у населення. При цьому експерти вважають, що гривна зміцнюватиметься і далі.

В п'ятницю НБУ повідомив, що в січні, на відміну від попередніх років, напруженість виборчого періоду не стала причиною істотного загострення валютних дефіцитів на ринку. Не дивлячись на зростання курсу наявного долара США з 7,97/8,05 грн/$ до 8,03/8,10 грн/$, населення купило у банків валюти на $1,55 млрд. Це не тільки менше, ніж в листопаді-грудні минулого року - $2,12-2,04 млрд, але і в період попередніх виборчих кампаній: у травні 2008 року - $2,64 млрд, у вересні 2007 року - $3 млрд. При цьому на фоні майже двократного зниження об'єму операцій на міжбанківському ринку (до $8,44 млрд) регулятор продав в 10 разів більше валюти, чим в грудні, - $1,08 млрд. З них $780 млн - НАК «Нафтогаз України» і $32,1 млн - фізособами для погашення валютних кредитів.

Зниження дефіциту наявної валюти майже на $90 млн (у січні - $833,6 млн) банкіри пояснюють відсутністю вільної гривни у населення і підприємств. «Хтось після свят переводив заощадження, що залишилися, у валюту, але тепер ця складова попиту практично вичерпана, оскільки гривни немає», - відзначив в.о. замголова правління банку «ТК Кредит» Максим Гріценко. На думку банкірів, ця причина буде основоположною найближчими місяцями. «Незабаром курс може впасти аж до 7,5 грн», - чекає пан Гріценко.

Експерти не виключають, що в найближчі тижні будуть спроби спекулянтів розгойдати курс, щоб запрацювати на політичних побоюваннях населення. «З понеділка дивитимемося, як вважають голоси, і залежно від цього рухатиметься ринок», - підкреслив зампред правління одного з крупних банків. «Звичайно, якщо наростатимуть очікування крупних політичних хвилювань, то це може закінчитися для курсу дуже плачевно, але я сподіваюся, що цього не відбудеться», - відзначив директор казначейства «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Кравченко.

Довгострокові сценарії коливань курсу гривни у банкірів різні. На думку директора казначейства банку «Київ» Фелікса Інденбаума, новий уряд повинен буде розробити програму по підвищенню конкурентоспроможності національного товаровиробника. «Щоб зробити імпорт невигідним, можна одним стрибком ослабити гривну 10 грн/$ і подивитися, наскільки місцеве виробництво здатне відновити зростання, а потім шукати точку рівноваги», - вважає він. Проте інші банкіри сумніваються в здатності будь-якої влади почати реалізацію такої програми цього року і вважають, що гривна зміцнюватиметься аж до вересня. «Попит на валюту з'явиться тільки з початком ділової активності», - говорить пан Гріценко. Втім, цей попит зможуть погасити зовнішні інвестиції. «Ринки відкриваються, а досягнення політичної стабільності зробить можливою притоку в країну прямих і портфельних інвестицій», - упевнений Володимир Кравченко.


 Утро.уа 


Категорія: Економіка | Переглядів: 1072 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page