Субота, 27.04.2024, 22:44
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Лютий » 6 » Експерти: на банківську систему України насувається друга хвиля кризи
18:49
Експерти: на банківську систему України насувається друга хвиля кризи
Українські експерти попереджають: на банківську систему країни насувається друга хвиля кризи у зв'язку з накопиченням проблемних активів.

"Для банківської системи йде друга хвиля кризи. Внаслідок того, що наше законодавство, як радянське законодавство, орієнтоване на захист прав кредиторів, всі банки України мають дуже великі проблеми з поверненням кредитів. Причому у всіх сегментах: як з юридичними особами, так і з фізичними, як з великим бізнесом, так і з малим", - заявив глава правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки "Дзеркала тижня".

За словами Хливнюка, серед позичальників, які не повертають кредити, є як ті, хто свідомо "кидає" банки, так і ті, хто дійсно потрапив у важку фінансову ситуацію і не може розплатитися з об'єктивних причин.

Він нагадав, що банки проводять жорстку політику в цьому питанні, оскільки ліберальні методи боротьби з неплатниками позитивних результатів не дали.

Володимир Хливнюк переконаний, що в найближчі рік-два проблемні активи залишатимуться однією з ключових проблем для банківської системи, і щоб її вирішити, потрібно прийняти відповідну нормативно-законодавчу базу. Проте політичної волі міняти ситуацію до кращого сьогодні немає, тому ніякі закони в цьому напрямі найближчим часом прийняті не будуть, переконаний банкір.

Під час засідання Фінансового прес-клубу директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць відзначив, що проблемні активи в банківській системі складають приблизно 25-30% і мінімізувати таку цифру непросто.

Учений переконаний, що вирішувати цю проблему повинні консолідовано Національний банк, уряд і банки з іноземними капіталами.

"Це питання не закрите, а раз воно не закрите, то питання відновлення кредитування банківської системи залишається проблемним", - підкреслив Гєєц.

Відзначимо, що на думку західних аналітиків, врегулювання ситуації в українському банківському секторі повинне стати ключовим пріоритетом для влади України на 2010 рік, незалежно від того, хто з кандидатів переможе в другому турі виборів президента України.

На думку аналітиків Fitch Ratings, стійкіша банківська система матиме критичне значення для створення платформи, яка забезпечила б стабільне зростання економіки в майбутньому.


http://vidgolos.com

Категорія: Економіка | Переглядів: 909 | Додав: nik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page