Неділя, 12.05.2024, 04:41
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Жовтень » 28 » Газети про смерть великого українця Богдана Осадчука
23:09
Газети про смерть великого українця Богдана Осадчука
Усі провідні польські ЗМІ інформують у четвер про сумну новину – смерть відомого українського діяча в еміграції, великого прихильника українсько-польського зближення, публіциста і викладача Українського Вільного університету у Мюнхені 91-річного Богдана Осадчука. «Неможливо уявити собі без нього українсько-польського примирення»,- пише про нього «Gazeta Wyborcza» і наголошує, що Богдан Осадчук був «українським поляком і польським українцем». Пов’язаний усе своє життя з польським еміграційним часописом «Культура», Богдан Осадчук на його шпальтах писав про складну українсько-польську історію, представляючи українську позицію, але не відкидаючи аргументів польської сторони. «Українці закидали йому надмірну любов до Польщі, а поляки – українофільство. Попри це він активно продовжував об’єднувати середовища українських і польських емігрантів»,- наголошує видання. Газета нагадує, що Богдан Осадчук після проголошення Україною незалежності був неформальним радником президентів Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми і переконував їх, що неможливо збудувати нормальні відносини із Заходом, оминаючи Польщу. «Він був найбільшим польським українцем XX і XXI століття»,- резюмує видання.

Продовжуючи цю тему, газета «Rzeczpospolita» підкреслює, що Богдан Осадчук зробив для українсько-польського зближення більше ніж будь-який політик. «Ліберал, який був чутливим до таких понять як свобода і людська гідність. Він ніколи не був агресивним націоналістом і я його цінував за це»,- сказав у коментарі газеті український філософ Мирослав Попович. На його переконання, «Україна втратила великого союзника, можливості якого не були до кінця використані». Богдан Осадчук багато років співпрацював з газетою «Rzeczpospolita» і в редакції, як наголошує видання, його без жодних перебільшень називали «отаманом українсько-польського примирення». Українські друзі Богдана Осадчука сподіваються, що згодом його іменем на Батьківщині називатимуть школи й університети. «Це один з небагатьох українців, який не потребує додаткового представлення. Він є Богданом Осадчуком і цього вистачить, аби він увійшов в історію», – цитує газета з цього приводу українського історика Ярослава Грицака.

В іншій статті «Rzeczpospolita» з посиланням на колишнього віце-прем’єра в уряді Юлії Тимошенко Григорія Немирю повідомляє, що Брюссель і Вашингтон розглядають можливість запровадження санкцій проти осіб, відповідальних за дії по відношенню до представників української опозиції. Йдеться про слідчих, прокурорів та суддів, чиї дії призвели до засудження Юлії Тимошенко на 7 років ув'язнення. «Знаю, що ця справа обговорюється на відповідному рівні у Вашингтоні і Брюсселі. Наші чиновники незабаром можуть сприйматися на Заході як їхні білоруські колеги», – цитує газета Григорія Немирю. Як наголошує видання, українська опозиція вже неодноразово апелювала до ЄС, аби Брюссель заборонив в’їзд на територію Євросоюзу чиновників, відповідальних за справу Юлії Тимошенко і заморозив їх рахунки у західних банках.

/www2.polskieradio.pl
Категорія: Подія | Переглядів: 742 | Додав: redakcia_V | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
My Great Web page