Неділя, 05.05.2024, 19:46
Вітаю Вас Гість | RSS

ВОЛИНЯК

Категорії розділу
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » Суспільство
Мирон Сич – єдиний етнічний українець у Сеймі Республіки Польща – має непросту для польського політика біографію. Достатньо лише сказати, що свого часу його батько був бійцем УПА.

Для Мирона Сича, польського депутата, Україна і українці є рідними. Він говорить «ми», розповідаючи про поляків, і водночас каже «ми», коли мова заходить про українців. До вашої уваги – ексклюзивне інтерв’ю Мирона Сича для ZAXID.NET .



- Наскільки можна зрозуміти зі стенограм Ваших виступів у польському Сеймі, там Ви займаєтесь передусім захистом прав національних меншин…

- Так, я є заступником голови комісії національних меншин, а також заступником голови польсько-української парламентської групи.



- Тож скажіть: в якому стані сьогодні перебуває українська меншина в Польщі? Останній перепис населення показав, що у Польщі проживає близько 27 тисяч українців, але його проводили ще 2002 року. Минуло 9 ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 1000 | Добавил: nik | Дата: 31.03.2011 | Комментарии (0)

Близько 10:00 25 листопада на Київському майдані у Луцьку розпочалася акція протесту підприємців Волині.

На початку заходу учасники мітингу заповнили приблизно півплощі. Однак надалі, за словами члена координаційної ради по Волинській області Асамблеї малого та середнього бізнесу Костянтина Байчука, їх кількість має збільшитися до 5 тисяч, повідомляють "Волинські новини".

На мітинг зійшлися підприємці із Завокзального, Північного та Центрального ринків, ринку "Пасаж", торгового центру "Ювант" міста Луцька, а також таксисти.

Протестувальники кажуть, що у такий спосіб вони вимагають від Президента накласти вето на прийнятий депутатами Податковий кодекс, провести вибори до Верховної Ради не 2012-го, а 2011 року та відправити уряд Азарова у відставку.

Костянтин Байчук закликає підприємців, які прийшли на площу, зібрати групу підтримки, яка поїхала б до Хмельницького.

Там, ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 856 | Добавил: nik | Дата: 25.11.2010 | Комментарии (0)

Вчора, 6 листопада, після п`яти років будівництва, в Польщі, в провінційному місті Свебодзіні завершилось будівництво унікальної споруди - найбільшої в світі статуї Ісуса Христа. Освячення польського Ісуса заплановане на 21 листопада.
Висота монумента, включно з короною, становить 36 метрів на 17-метровому пагорбі. Конструкція важитиме близько 400 тонн. Розведені руки Христа сягатимуть 24-х метрів.
Висота 33 метри заввишки - вік Христа. Висота корони - 3 метри - співвідноситься з тривалістю служіння Христа народові, 16-метрова гора, на якій зводять монумент, має п'ять кіл, що символізують п'ять континентів.
При цьому висота Христа-Спасителя в Ріо-де-Жанейро, який послужив прототипом статуї в Свебодзіне, становить 30 метрів на 8-метровому п`єдесталі. Щоправда, бразильська статуя розташована над містом на 710-метровій горі Корковаду.
Польща — країна з глибокими католицькими традиціями. Нещодавно одна з ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 3286 | Добавил: redakcia_V | Дата: 07.11.2010 | Комментарии (0)

Невідомі побили журналіста інтернет-видання «Волинський інформаційний портал OnLine» Андрія Калахана. Інцидент стався 23 жовтня о 23.30.
Враховуючи те, що журналіст є член Луцького міського комітету Всеукраїнського об'єднання «Свобода» та кандидат в депутати Луцької міської ради, прес-служба цієї громадської організації повідомила: «Андрій Калахан вечірньої пори повертався додому. Однак біля будинку його перестріли двоє невідомих чоловіків, які без підстав напали на кандидата в депутати Луцьк міської ради від ВО «Свободи». Зловмисники завдали йому тілесних ушкоджень».
Редакція волинського інтернет- видання ВІП висловлює сподівання, що правоохоронні органи оперативно знайдуть винних у зухвалому нападі на репортера Андрія Калахана.
Особисто мені подобаються блоги А.Калахана http://vip.volyn.ua/blogs/44
Проте, певно не всі розуміють його журналістську позицію.
Категория: Суспільство | Просмотров: 870 | Добавил: redakcia_V | Дата: 24.10.2010 | Комментарии (1)

Коли ми вдивляємося у минуле України, то своєрідним орієнтиром у пошуках витоків нам слугують ті назви, під якими виступають наші народ і країна, мова та віра. Витворення самоназви не раз пов'язують із процесом усвідомлення народом своєї окремішності.


Русини від кореня

У середньовічну та ранньомодерну добу щодо нашої країни в літературній традиції (вітчизняній та іноземній) уживали найрізноманітніші назви: "Скіфія", "Сарматія", "Роксоланія" тощо. Але неважко помітити, що впродовж майже тисячоліття українці мали інші, цілком усталені самоназви свого народу і країни: "русини" ("старожитній народ руський") та "Русь" ("Руська земля"), які широко використовували як у народній мові, так і в офіційних документах та літературі, й під якими нас знали і в сусідніх, і у віддалених країнах. Ще в середині ХІХ ст. видатний український історик Михайло Максимович так описував наявний стан речей із нашою самоназ ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 2428 | Добавил: nik | Дата: 20.09.2010 | Комментарии (2)

Цікаво інколи переглянути російські пропагандистські фільми, які охоче демонструє російське телебачення спеціально для України. "Голодомор. Невыученные уроки" – один із таких фільмів.


Історик Наталья Нарочніцкая з вогником в очах розповідає про те, що у 1920-30-тих роках "большевистская элита на Украине была сугубо националистическая, они были страшными украинизаторами... они взяли полностью галицийскую идеологию". А оте двадцятиліття було просто золотим для України.

Що ж пригляньмося, хто очолював ЦК КП(б)У на той час: В. Молотов, Ф. Кон, Д. Мануїльський, Е. Квірінг, Л. Каганович, С. Косіор, М. Хрущов. Правда ж – які яскраві носії галицької ідеології. Влас Чубар, виявляється, був теж "ярым украинизатором... это он громил русскую литературу". Цікаво, яким чином він це робив, якщо російська література в Україні була більш ніж скромна. Зате українських письменників розстрілювали пачками.

Як мо ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 985 | Добавил: nik | Дата: 21.07.2010 | Комментарии (0)

Областной центр Волыни – город Луцк – будет патрулировать конная милиция.

"Причина такого новаторства состоит в том, что на патрулирование города резко не хватает транспорта", - заявил начальник Луцкого городского отдела УМВД Украины в Волынской области Роман Крохмаль.

Как сообщает пресс-центр Луцкого городского совета, на сегодняшний день город с населением более 200 тысяч человек патрулирует 2-5 милицейских автомобилей, "которые отработали свой моторесурс на 300%".

"Мы в поисках новых способов обеспечения порядка в городе. Недавно такую службу начали нести два велопатрули. Они курсируют в парке культуры и отдыха и в центре города", - сообщил Крохмаль.

Он также сообщил, что горотдел милиции приобрел две лошади и уже начались двухнедельные курсы подготовки милиционеров, которые будут задействованы в таком патруле.

Как сообщалось, управление Министерства внутренних дел в Херсонской об ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 938 | Добавил: nik | Дата: 14.07.2010 | Комментарии (0)

У цьому році майже одночасно суди в Донецьку позбавили Шухевича та Бандеру звання Героя, а міськради у Львові, Тернополі, Івано-Франківську присвоїли їм звання почесних громадян.
Одні й ті самі люди за одні й ті самі вчинки в одному випадку вважаються героями, в іншому злочинцями. Причому не на рівні персональних уподобань, а на рівні рішень державних інституцій.
Якщо б такі протилежні оцінки одного явища ми почули від Москви та Тбілісі, або ж від Тегерану та Вашингтону, то ясна річ - це ворогуючи сторони, які діаметрально протилежні у своїх оцінках. Але ж Донецьк і Тернопіль знаходяться не у двох ворогуючих державах, а в одній.
Тоді це повинно вважатися ознакою державної шизофренії в складній формі.
Шизофренічне роздвоєння особи на державному рівні виникає у випадку, коли в межах однієї держави співіснують дві різні цивілізації.
Цивілізаційна парадигма
Такий підхід, або як кажуть у вчених ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 1230 | Добавил: nik | Дата: 13.06.2010 | Комментарии (0)

«Щодо відкриття меморіального комплексу в Сагрині, то зараз відбувається погодження проекту меморіального комплексу, оскільки українською стороною в проект було внесено певні зміни. Зараз все приводиться у відповідність до польського законодавства. Зараз у Варшаві щодо цього питання перебуває голова Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій (Україна) Святослав Шеремета, він зустрічається щодо вирішення цих питань із керівником Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва польського народу (Польща)», – повідомив перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків.


У коментарі ZAXID.NET Мирон Янків наголосив, що у цих питаннях між Україною та Польщею зараз немає гострих контроверсійних моментів. "З української і польської сторін реалізується низка меморіальних проектів. Збудовано меморіальний комплекс в Сагрині, завершується будівництво меморіального комплекс ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 1393 | Добавил: nik | Дата: 01.06.2010 | Комментарии (0)

Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук зустрівся із Генеральним консулом Республіки Польща в Луцьку Томашем Яніком та помічником воєводи Лодзького воєводства Ярославом Гурецьким. Учасники зустрічі з польської сторони порушили клопотання щодо будівництва у с. Костюхівка Маневицького району польсько-українського культурного центру. Вони поділилися планами щодо розбудови центру та зазначили, що "його спорудження може бути розпочате цьогоріч". "Це буде проект Пам’яті. Він поєднується мовами двох країн", - відзначив голова облдержадміністрації.

Як повідомили у прес-службі Волинської ОДА, йшлося також про встановлення пам’ятного знака на місці розстріляних офіцерів Війська Польського в 1939 році у селі Мельники Шацького району.

У ході спілкування голова Волинської облдержадміністрації запропонував зібрати до 1 вересня цього року в Ковелі біля пам’ятника жертвам Другої світової війни вет ... Читати далі »
Категория: Суспільство | Просмотров: 1064 | Добавил: nik | Дата: 12.05.2010 | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 »
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz